Persoonlijk hou ik het meest van de vroege ochtend. De dag is nog jong en fris en stil en ligt nog voor je als een onbeschreven blad. De ochtend maakt me rustig. Ik vind het fijn als ik daar in mijn eentje even van kan genieten. Als de anderen nog slapen. Het geeft me rust en het maakt me gelukkig.

Elk uur van de dag geeft een ander gevoel en heeft een eigen betekenis. In de ochtend komt de zon op, het betekent een nieuw begin van de dag. De ochtend staat ook wel symbool voor je gedachten. Je hebt nieuwe ideeën die horen bij een begin, het begin van wat dan ook… In de middag is de zon op haar hoogtepunt, het brandt, in de zomer zindert het zelfs! De middag staat voor energie, voor actie en doen, voor vuur en passie… In de avond gaat de zon weer langzaam onder, de dag loopt ten einde. De rust keert langzaam terug. De avond staat voor je emoties. Je evalueert de dag: Wat heeft het je gebracht? Hoe voel je je?… En dan is daar nog de nacht. De nacht is stil. Alles slaapt. Er is rust. Je lichaam rust uit. De nacht staat symbool voor je fysiek, voor je lichaam, voor materie. Je lichaam rust en maakt zich op voor een nieuwe dag, met nieuwe plannen…Zo is het Wiel weer rond.

Alles op ’n rijtje maakt gebruik van het Wiel, van het “cyclische”. Want alles hangt met elkaar samen. Het een staat niet los van het ander. Ook bij de coaching- en therapiegesprekken hebben we oog voor dit geheel. Zo slaan we niks over en zo komen we tot de onderliggende oorzaak, de allerdiepste lading onder je klacht. En daar zit ook de heling. Als je die begrijpt, kan je jezelf weer op de goede weg helpen.

….Wat is eigenlijk jouw favoriete moment van de dag? Wat is daar fijn aan? Welk gevoel geeft het je? Waarom heb je daar behoefte aan? Kan je zulke momenten vaker op de dag creëren? Denk er eens over na…

 Sanne